19. december 2017
Brandmænd som første assistance ved hjertestop
Hovedstadens Beredskab og Region Hovedstaden indgår nyt samarbejde, så brandfolk kan sendes til hjertestop og yde livreddende førstehjælp sammen med ambulancerne.
Når det drejer sig om hjertestop er tid den altafgørende faktor. Det er helt fundamentalt, at hjælpen kommer frem så hurtigt som muligt, så der kan startes livreddende førstehjælp. Derfor har Region Hovedstaden og Hovedstadens Beredskab indgået et samarbejde, så brandfolk kan blive sendt ud til hjertepatienter, hvis det vurderes, at de kan være der hurtigere end ambulancen. Hvis det er tilfældet, vil Hovedstadens Beredskab sende et brandkøretøj med first responder-uddannede brandfolk, som vil sikre den livreddende førstehjælp, indtil ambulancen når frem.
– Vi har allerede gode overlevelsesresultater i Region Hovedstaden og også korte responstider for ambulancer med udrykning, men vi ved fra de andre regioner og vores samarbejdspartnere i udlandet, at et samarbejde med brand- og redningstjenesterne kan være med til at redde flere liv. Vi har allerede et godt samarbejde på ambulanceområdet, derfor er jeg selvfølgelig glad for, at vi med dette samarbejde kan gøre det endnu bedre, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).
Endnu tættere bånd
Det nye samarbejde kom endeligt i stand, da Hovedstadens Beredskabs bestyrelse på deres seneste bestyrelsesmøde havde inviteret formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp-Andersen, Koncerndirektør Svend Hartling og direktør for Akutberedskabet Freddy Lippert til en temadrøftelse om samarbejdet de to beredskaber imellem. Og der var stor enighed om, samarbejdet fungerer rigtig godt.
– Med first responder ordningen udvider vi den service, Hovedstadens Beredskab stiller til rådighed for borgerne. Det er en oplagt indsats at samarbejde med Region Hovedstaden om, så vi sikrer, at borgerne i Hovedstadens Beredskabs dækningsområde får den hurtigst mulige hjælp i tilfælde af et hjertestop – da vi allerede har kompetencerne og udstyret. Vi ser således frem til, at det allerede velfungerende samarbejde bliver udvidet, når ordningen træder i kraft, udtaler formand for Hovedstadens Beredskab, Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre.
Starter i 2018
Hovedstadens Beredskab har allerede hjertestartere på samtlige operative køretøjer, og alle operative medarbejdere er uddannet i at yde den nødvendige førstehjælp. Derudover har mange af brandfolkene også ambulancekompetencer. I første omgang iværksættes ordningen som en forsøgsordning i løbet af første halvår 2018.
Yderligere information:
Formand for Hovedstadens Beredskab, borgmester Helle Adelborg, tlf. 25 44 30 01
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), Region Hovedstaden, tlf.: 70 20 95 88
Baggrund
- I Danmark rammes årligt omkring 4.000 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Det svarer til ca. 11 personer hver dag.
- Tidlig behandling med hjertelungeredning og hjertestarter er afgørende for overlevelse, og når lægfolk har startet behandling før ambulancens ankomst, fordobles chancen for overlevelse.
- I dag træder lægfolk til med hjertelungeredning i 66% af alle tilfælde af hjertestop.
- Overlevelsen efter hjertestop er tredoblet i Danmark og er i dag ca. 13%.
- 76% af dem, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet.
Tallene er taget fra Rapport fra Dansk Hjertestopregister, se genoplivning.dk