Inspektørvognen foran fyrværkeri til nytår

Hovedstadens Beredskab forventer et travlt nytår

Nytåret er normalt årets mest travle døgn for Hovedstadens Beredskab. Det forventes det også at blive i år.

”Vejret spiller en stor rolle i forhold til om der opstår brande og andre ulykker i forbindelse med fejringen af nytåret”, fortæller operationschef i Hovedstadens Beredskab Tim Ole Simonsen, og fortsætter. ”DMI lover lige nu lunt vejr og frisk vind, måske med byger, det kunne desværre godt betyde vi får et nytår med flere brande end sidste år. Er vejret dårligt, skyder folk mindre krudt af og bliver indendørs”.

Sidste år rykkede landets beredskaber ud til ca. 300 brande i nytåret, et travlt år kan ligge på omkring 500 udrykninger på landsplan.

Men også mængden af fyrværkeri der sælges og fyres af, har selvfølgelig indvirkning på antallet af brande.

”Fyrværkeribranchen forventer et salg der ligger 20-25% over salget af nytårskrudt sidste år, det kan selvfølgelig også have indflydelse på antallet af brande”, fortæller Tim Ole Simonsen. ”Vi har desværre allerede set de første brande, også i bygninger, som følge af afskydning af fyrværkeri”.

Da Hovedstadens Beredskab altså forventer større travlhed, er der også flere medarbejdere der må fejre nytår på stationerne.

”Vi har indkaldt ekstra mandskab, så vi kan bemande flere køretøjer i nytårsdøgnet”, fortæller operationschefen. ”Derudover er der øget bemanding på vores operationscenter og til at besvare opkald på alarmcentralen 112, ligesom vi også har flere operative ledere at trække på”.

Undgå brand og gode råd

”Mange af brandene i nytåret er mindre brande, ild i containere, biler, afskudt fyrværkeri mv. De skaber utryghed og der er risiko for at de kan sprede sig til bygninger.” Fortæller Tim Ole Simonsen. ”Sidste nytårsaften havde vi faktisk brand i en container, der desværre spredte sig til taget på en boligejendom”.

For at undgå at brande spreder sig til bygninger, er det en god ide at placere affaldsoplag, containere mv. i god afstand.

Mindre brande i afskudt fyrværkeri, f.eks batterier og pap, kan man ofte selv slukke med en spand vand. Der vil være en stor hjælp for beredskabet hvis man gør det.

For nogle år tilbage oplevede beredskabet, at der desværre blev skudt fyrværkeri efter brandfolk, der udførte slukningsarbejde og brandkøretøjer under udrykning. Sidste år var der heldigvis ingen af den type hændelser.

”Når vi rykker ud, er det for at hjælpe folk i nød. Beskyder man vores medarbejdere, kan det resultere i at hjælpen forsinkes, eller slet ikke når frem – det er meget alvorligt”, understreger operationschefen. ”Vores medarbejdere udfører en vigtig opgave og vi går højt op i deres sikkerhed. Derfor har vi et tæt samarbejde med politiet og kommunerne, for at forhindre den type af helt misforstået nytårsfejring”.

Man skal aldrig skyde fyrværkeri efter andre. Der er kæmpe risiko for alvorlig personskade. Skyder man fyrværkeri efter myndighedspersoner, f.eks politiet, ambulancereddere eller brandfolk, er strafferammen højere og man risikerer fængselsdom.

Hovedstadens Beredskab ønsker alle et trygt og sikkert nytår – husk sikkerhedsbrillerne og affyr fyrværkeri i god afstand til bygninger!

 

Pressehenvendelser

For interviews og kommentarer omkring nytårsberedskabet:

Vagthavende operationschef tlf. 2429 7503

Operationschef og pressetalsmand Tim Ole Simonsen tlf. 3052 8219