Nærbillede af røgalarm

Har du husket røgalarmen?

Røgalarmen er din bedste livsforsikring i forhold til brand og røgforgiftning. Sørg for at placere den rigtigt, og husk at tjekke den jævnligt.

En røgalarm er på vagt døgnet rundt, og når røgalarmen registrerer røg, så lyder der en høj alarm. Det er med til at give dig og din familie dyrebar, men begrænset tid, til at komme ud i sikkerhed.

Chancen for at overleve en brand bliver mere end fordoblet ved at have en røgalarm installeret. Røgalarmer er derfor en af de bedste og billigste måder at blive advaret i tide om en brand.

Hvis røgalarmen går i gang – uden at der er brand – så lad være med at tage batteriet ud, men vift i stedet med en avis, viskestykke eller lignende under røgalarmen, indtil den stopper.

Sådan placerer du røgalarmen rigtigt

Det er vigtigt, du tænker over, hvor du sætter din røgalarm op, så den registrerer så hurtigt som muligt, at det brænder eller der er røgudvikling:

  • Anbring alarmen i loftet, da røg søger opad.
  • Placér alarmen så langt fra væg og hjørner som muligt med mindst 50 centimeter til hjørner.
  • Alarmen skal sættes op mindst 1 meter fra vinduer, udluftningsventiler og døre. Ellers risikerer røgen at blæse væk, så alarmen ikke går i gang.
  • Opsæt flere alarmer i større boliger.
  • Det er især vigtigt at sætte alarmer op i nærheden af alle soveværelser i boligen, så du og din familie er sikker på at blive vækket af den, hvis I sover.
  • Placér minimum en alarm på hver etage i boliger med flere etager. Placér alarmen ved trappeopgangen.
  • I trapperum bør alarmen altid placeres øverst oppe.
  • Se hvor du skal placere din røgalarm på billederne nederst på siden.

Undgå

  • Undgå alarmer i køkkenet, hvor en falsk alarm fra madlavningen kan få dig til at pille batteriet ud. Glemmer du at sætte batteriet i igen, virker alarmen ikke, når det først gælder.
  • Lukkede døre kan betyde, at røgen ikke når alarmen – eller at lyden ikke når dig, når du sover. Placer derfor ikke den eneste røgalarm i et rum, der ofte er lukket af, eller et rum der ligger langt fra dit soveværelse.

Sådan reducerer du risikoen for fejlalarm

Går alarmen af ved en fejl, dvs. der er hverken røg eller brand, kan det have forskellige årsager.  Nogle af dem kan du gøre noget ved selv:

  • Støv alarmen af. Rengør røgalarmen jævnligt for at fjerne mest muligt støv – mindst én gang om måneden. Alarmen tåler fint støvsugning.
  • Placer røgalarmen rigtigt. Undgå at hænge alarmen op, hvor der er meget damp, som for eksempel i eller tæt ved køkkenet eller ved badeværelset.
  • Skift batteri. Oplever du mange falske alarmer, så forsøg at skifte batteri, og se, om det hjælper.

Røgalarmer

Der findes flere forskellige typer røgalarmer og fabrikater på markedet. Blandt andet:

  • Batteridrevne røgalarmer
  • Røgalarmer der både er tilkoblet elnettet og har et batteri til backup.
  • Sammenkoblede elektriske røgalarmer

Alle typer af røgalarmer skal leve op til de samme krav til registrering af røg uanset brandtypen. Vælg kun godkendte røgalarmer. Vælg en røgalarm, der er CE mærket, så du er sikker på, at kvaliteten er i orden.

Du kan købe både røgalarmer og brandalarmer. En røgalarm reagerer på røg, mens nogle brandalarmer er termodetektorer, der reagerer på varme. Termodetektorer har meget længere reaktionstid end røgalarmer. Du kan derfor få senere alarmering om, at der er brand i din bolig ved brug af brandalarmer, der reagerer på varmen fra branden.

Røgalarmer har en udløbsdato

Røgalarmer lever ikke evigt. I bunden af røgalarmen står en udløbsdato. Røgalarmer med batteri skal typisk udskiftes hvert 10. år, også selvom du skifter batteriet ud, når det løber tør.

Test løbende at din røgalarm virker ved at trykke på alarmens testknap, så alarmen giver et højt bip. Du kan f.eks. teste din røgalarm hver måned.

Her ser du fire illustrationer med standardforslag til opsætning af røgalarmer. Det kan være nødvendigt at sætte flere alarmer op i dit hjem, alt efter indretningen  – klik på den enkelte illustration for at se den i stor størrelse: