Billede af ambulanceredders hænder der holder en patient i hånden

Tak for indsatsen!

Når vagten slutter i dag den 31. maj 2022 lukker et stort kapitel af vores historie - desværre.

Efter tabet af ambulanceudbuddet og efter aftale med Region Hovedstaden overdrages ansvaret for ambulancetjenesten den 1. juni til Regionen.

Med overdragelsen følger virksomhedsoverdragelse af 169 dygtige og dedikerede ambulancereddere, ligesom vi frem til 1. februar 2023 udlåner vores køretøjer og stationsfaciliteter til Region Hovedstaden.

Vi har haft stor gavn af at rumme både brand- og ambulancetjeneste. Det har skabt et robust beredskab for borgerne og skabt rammerne for en spændende og udviklende arbejdsplads for medarbejderne.

De 50 medarbejdere hos os, der både slukker ildebrand og kører ambulance, vil frem til 1. februar 2023 fortsat indgå i begge tjenester. Efter 1. februar 2023 vil de overgå fuldt ud til brandtjenesten.

Over 4,8 mio. udrykninger

Når vi i Hovedstadens Beredskab fra i morgen ikke længere foretager ambulancekørsel, er det den sidste kommunale ambulancetjeneste, der lukker.

Siden 1898 har Københavns brandvæsen og siden 1901 også Frederiksberg brandvæsen kørt ambulance.

Fra starten med hestetrukne vogne er udviklingen kun gået en vej mod bedre behandling og større fokus på patienterne. Begge brandvæsener har været med i front i udviklingen af den moderne ambulancetjeneste og det præhospitale arbejde.

Udviklingen omfattede også forsøg med lægeambulancer, det vi i dag kalder akutlægebiler. Fra de første forsøg i 1972 til en mere permanent bemanding fra 1985.

Siden den første ambulancetur blev kørt den 1. april 1898, har brandfolk og ambulancereddere kørt over 4,8 millioner ambulanceudrykninger i København og på Frederiksberg.

I forreste linje

Man har hjulpet borgere, der var i yderste nød, ved ulykker og sygdom, under krig og fred. I utallige situationer har ambulancemandskabet været de første på stedet, og er sprunget i vandet, gået ind i røgfyldte bygninger eller passeret slagsmål og gadekampe, alene med det formål at hjælpe en nødstedt.

Man har altid sat en ære i at hjælpe alle, uanset hvem de var og hvor de var. Ambulanceredderne ser alle sider af samfundet, møder de socialt udsatte, misbrugerne og alle borgerne med åbent sind.

Men man skal kunne omstille sig hurtigt. Som da brandfolkene 152 Jensen og 15 Frederiksen den 19. oktober 1942 afhentede hans majestæt kong Christian X på Amalienborg, hvor han, efter at være styrtet med sin hest, skulle transporteres til Diakonissestiftelsen.

Man har været med i forreste linje ved store og voldsomme hændelser i Hovedstaden, minekatastrofen på Holmen, eksplosionen på Valby gasværk, flystyrt i Sydhavnen, branden på hotel Hafnia, togulykkerne i Vigerslev og på Nørreport, utallige gadekampe mellem politi og BZ’ere, busulykken ved Knippelsbro, bombesprængninger og skyderier.

Men uden sammenligning var besættelsen en særlig dramatisk periode. Flere brandfolk bevæbnede sig i den politiløse tid for at kunne forsvare sig selv og patienterne på ambulanceudrykninger, og man deltog i redningsarbejdet efter bombeangrebene på Christianshavn og ved den Franske Skole på Frederiksberg. Også dagene omkring folkestrejken og befrielsen var særdeles travle og dramatiske. Alene et døgn i juli 1944 transporterede man 13 døde og over 200 hårdt kvæstede til hospitalerne.

Ny arbejdsgiver

Ambulanceredderne fortsætter med at passe på borgerne og patienterne fra i morgen, men skifter altså arbejdsgiver til regionen Hovedstaden. Erfaringen, deres høje faglighed og omsorgen for patienterne bringer de med.

Det gode kollegaskab og samarbejde fortsætter selvfølgelig, selv om der fremover står noget forskelligt på ryggen af vores jakker – vi har hinandens ryg.

Vi vil gerne takke både nuværende og tidligere medarbejdere, der har ydet en indsats i ambulancetjenesten – tak for jeres store indsats!

Til de medarbejdere, der virksomhedsoverdrages, ønsker vi jer god vind på den videre færd.

Billede af hestetrukken ambulance

Billede af hestetrukken ambulance